Historik / Pälsvård

Rashistoria

Efter andra världskriget beslöt man sig på den ryska kenneln Röda stjärnan att ta fram en ras som kunde klara militärens och polisens hårda krav på bevaknings- och tjänstehundar. Man korsade riesenschnauzer, rottweiler, airedaleterrier och så kallade moskva-retriever (i huvudsak korsningar mellan newfoundlandshund och schäfer). Syftet var att få fram en uthållig, skarp, hård, oöm, stabil och arbetsvillig hund med lämplig päls. Rasen ansågs vara etablerad i början på 1970-talet. Till Sverige kom rasen 1973 och första kullen föddes 1978.


Användningsområde


Rasen passar till samtliga bruksgrenar och även till andra hundsporter som till exempel agility, lydnad och viltspår. Under senare år har rasen även visats flitigt i utställningsringarna. Den är lättlärd men måste motiveras väl på lydnadsplanen. Den trivs även med en slapparkväll framför teven ibland.


Hälsa


Rysk svart terrier anses vara en frisk ras utan någon egentlig rassjukdom. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. Oftast då av de lindrigare graderna och utan någon direkt klinisk påverkan. De blir oftast över 10 år gamla.


Egenskaper / Mentalitet


Rasen är synnerligen modig och stabil. Den är självsäker men kan vara reserverad mot främlingar. Den är lättdresserad, energisk, balanserad och livlig med snabba försvarsreaktioner. Den är tålig och kan anpassa sig till skiftande klimatförhållanden. Som brukshundar är de avsedda för extremt kraftfulla och snabba aktiviteter. De är mycket trogna sin familj och nära vänner och den lämpar sig inte som hundgårdshund. De har ingen utpräglad jaktinstinkt.


Storlek och utseende


Den är över medelstorlek, stark med kraftig benstomme och välutvecklad muskulatur. Den har en robust och oöm konstitution. Könsprägeln är tydlig. Hanhundar är större och kraftigare än tikar. Mankhöjd för hanar är 72-76 cm och tikar 68–72 cm. Pälsen är grov, tjock, riklig och synnerligen tät. Hela kroppen är täckt av dubbel päls av ca 5–15 cm längd. Underullen är tät och väl utvecklad. Färgen är svart eller svartgrå.


Pälsvård


Den tidigare svenska rasstandarden innehöll ett översättningsfel som lett till en del missförstånd i bedömningen av rasen. Pälsen skall vara grov men absolut inte sträv. Underullen är något mindre pigmenterad och har därför en blekare ton än täckhåren.


Rysk Svart Terrier är en pälshund som kräver pälsvård. Klippningen är av betydelse för att framhäva rasens egenskaper. Välskötta pälsar ska prioriteras. Oklippt hund gör inte rasen rättvisa.

Klippschema Rysk Svart Terrier

Före klippning

Efter klippning